java:deadlock

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
java:deadlock [2015/03/30 06:06]
gthanos
java:deadlock [2016/02/26 11:15] (current)
Line 1: Line 1:
 ====== Αδιέξοδο στην χρήση των πόρων και πως να το αποφύγετε ====== ====== Αδιέξοδο στην χρήση των πόρων και πως να το αποφύγετε ======
  
-Ένα αδιέξοδο στην χρήση των πόρων συμβαίνει όταν δύο νήματα A, B μπλοκάρονται επιχειρώντας τα κλειδώσουν ταυτόχρονα τα ίδια locks με αντίστροφη σειρά. Ας υποθέσουμε ότι το νήμα Α κλειδώνει το lockA και περιμένει να κλειδώσει και το lockB. Αντίστροφά το νήμα Β κλειδώνει το lockB και περιμένει να κλειδώσει και το lockA. Σε αυτή την περίπτωση,​ το νήμα Α περιμένει την ελευθέρωση του πόρου ​ από το νήμα Β και το νήμα Β περιμένει την ελευθέρωση του πόρου από το νήμα Α. Αν κανένας πόρος δεν ελεθερώνεται τότε τα νήματα παραμένουν μπλοκαρισμένα. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα κώδικα που παρουσιάζει την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω.+Ένα αδιέξοδο στην χρήση των πόρων συμβαίνει όταν δύο νήματα ​**A****B** μπλοκάρονται επιχειρώντας τα κλειδώσουν ταυτόχρονα τα ίδια locks με αντίστροφη σειρά. Ας υποθέσουμε ότι το νήμα ​**Α** κλειδώνει το **lockA** και περιμένει να κλειδώσει και το **lockB**. Αντίστροφά το νήμα ​**Β** κλειδώνει το **lockB** και περιμένει να κλειδώσει και το **lockA**. Σε αυτή την περίπτωση,​ το νήμα ​**Α** περιμένει την ελευθέρωση του πόρου ​ από το νήμα ​**Β** και το νήμα ​**Β** περιμένει την ελευθέρωση του πόρου από το νήμα ​**Α**. Αν κανένας πόρος δεν ελευθερώνεται τότε τα νήματα παραμένουν μπλοκαρισμένα. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα κώδικα που παρουσιάζει την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω.
  
 <code java TreeNode.java>​ <code java TreeNode.java>​
Line 57: Line 57:
 </​code>​ </​code>​
  
-Στο παραπάνω παράδειγμα το Thread a λαμβάνει το lock που αντιστοιχεί στο child και στη συνέχεια επιχειρεί να λάβει το lock του parent. Αντίστροφα,​ το Thread b λαμβάνει το lock που αντιστοιχεί στο αντικείμενο parent και στη συνέχεια επιχειρεί να λάβει το lock του child. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα η σειρά κλειδώματος δημιουργεί το πρόβλημα.+Στο παραπάνω παράδειγμα το Thread ​**a** λαμβάνει το lock που αντιστοιχεί στο child και στη συνέχεια επιχειρεί να λάβει το lock του parent. Αντίστροφα,​ το Thread ​**b** λαμβάνει το lock που αντιστοιχεί στο αντικείμενο parent και στη συνέχεια επιχειρεί να λάβει το lock του child. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα η σειρά κλειδώματος δημιουργεί το πρόβλημα.
 <​code>​ <​code>​
 Thread a: child.setParent(parent);​ //locks child Thread a: child.setParent(parent);​ //locks child
java/deadlock.txt · Last modified: 2016/02/26 11:15 (external edit)