java:objects

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Next revision Both sides next revision
java:objects [2015/02/05 10:20]
gthanos [Χρήση των πεδίων ενός αντικειμένου]
java:objects [2015/02/09 18:20]
gthanos
Line 161: Line 161:
 </​code>​ </​code>​
  
-Οι πρώτες δύο γραμμές ορίζουν τις μεταλητές ''​originOne'',​ ''​rectOne'',​ ''​rectTwo''​. Οι μεταβλητές δυνητικά δείχνουν σε τύπους δεδομένων Point, Rectange, Rectangle. Προς το παρόν όμως το περιεχόμενο των μεταβλητών αυτών είναι απροσδιόριστο (undefined). Σε αναλογία με την γλώσσα ​φανταστείτε τις μεταβλητές αυτές ως pointers που δεν είναι αρχικοποιημένοι σε κάποια υφιστάμενη διεύθυνση μνήμης. Η τιμή τους είναι απροσδιόριστη και η προσπάθεια να γράψουμε στη διεύθυνση μνήμης που δείχνουν θα προκαλάσει Segmentation Fault. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ύπαρξη ενός μη αρχικοποιημένου δείκτη.+Οι πρώτες δύο γραμμές ορίζουν τις μεταλητές ''​originOne'',​ ''​rectOne'',​ ''​rectTwo''​. Οι μεταβλητές δυνητικά δείχνουν σε τύπους δεδομένων Point, Rectange, Rectangle. Προς το παρόν όμως το περιεχόμενο των μεταβλητών αυτών είναι απροσδιόριστο (undefined). ​ 
 + 
 +//__Σε αναλογία με την γλώσσα ​C__, φανταστείτε τις μεταβλητές αυτές ως pointers που δεν είναι αρχικοποιημένοι σε κάποια υφιστάμενη διεύθυνση μνήμης. Η τιμή τους είναι απροσδιόριστη και η προσπάθεια να γράψουμε στη διεύθυνση μνήμης που δείχνουν θα προκαλάσει Segmentation Fault.//  
 + 
 +Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ύπαρξη ενός μη αρχικοποιημένου δείκτη.
  
 {{ :​java:​reference-variables-01.png |}} {{ :​java:​reference-variables-01.png |}}
Line 240: Line 244:
 Οι γλώσσες υψηλού επιπέδου που μέχρι τώρα έχετε γνωρίσει (**C**) αναθέτουν την ευθύνη δέσμευση μνήμης στον προγραμματιστή μέσω των συναρτήσεων **malloc()** και **free()**. Σε αντιδιαστολή,​ η **JAVA** αφήνει τον προγραμματιστεί να ορίσει όσα αντικείμενα επιθυμεί και δεσμεύει την μνήμη για αυτά μέσω του τελεστή **new**. Οι γλώσσες υψηλού επιπέδου που μέχρι τώρα έχετε γνωρίσει (**C**) αναθέτουν την ευθύνη δέσμευση μνήμης στον προγραμματιστή μέσω των συναρτήσεων **malloc()** και **free()**. Σε αντιδιαστολή,​ η **JAVA** αφήνει τον προγραμματιστεί να ορίσει όσα αντικείμενα επιθυμεί και δεσμεύει την μνήμη για αυτά μέσω του τελεστή **new**.
  
-Περιοδικά το **JVM** κοιτάει εάν υπάρχουν αντικείμενα ​για ​τα οποία δεν υπάρχουν πλέον μεταβλητές που δείχνουν σε αυτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελευθερώνει την μνήμη που έχει δεσμευτεί για τα αντικείμενα που εντόπισε. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται **Garbage Collection** και απαντάται σε αρκετές γλώσσες υψηλού επιπέδου απελευθερώνοντας τον προγραμματιστή από την ευθύνη αποδέσμευσης της μνήμης που δεσμέυτηκε.+Πως όμως αποδεσμεύεται η μνήμη που δεσμεύτηκε προηγούμενα από το πρόγραμμα μας, αλλά δεν την χρειαζόμαστε πλέον; Αν η μνήμη δεν αποδεσμεύεται και το πρόγραμμα μας τρέξει για αρκετή ώρα δεσμεύοντας μνήμη, τότε είναι σίγουρο ότι θα το τερματίσει το λειτουργικό σύστημα. Η απάντηση,​ όσον αφορά την αποδέσμευση μνήμης στη Java δίνεται παρακάτω. 
 + 
 +Περιοδικά το **JVM** κοιτάει εάν υπάρχει δεσμευμένη μνήμη για ​αντικείμενα ​στα οποία δεν υφίστανται ​πλέον μεταβλητές που δείχνουν σε αυτά. Σε αυτές τις περιπτώσειςελευθερώνεται η μνήμη που έχει δεσμευτεί για τα αντικείμενα που εντόπισε ​το JVM. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται **Garbage Collection** και απαντάται σε αρκετές γλώσσες υψηλού επιπέδου απελευθερώνοντας τον προγραμματιστή από την ευθύνη αποδέσμευσης της μνήμης που δεσμεύτηκε ​προηγούμενα.
  
-Περισσότερα για την λειτουργία του Garbage Collector μπορείτε να βρείτε [[http://​www.oracle.com/​webfolder/​technetwork/​tutorials/​obe/​java/​gc01/​index.html|εδώ]].+Η ευθύνη της αποδέσμευσης μνήμης επαφίεται στο Garbage Collector, πράγμα που κάνει πιο εύκολη τη ζωή του προγραμματιστή. Από την άλλη, σε προγράμματα που απαιτούν πολύ υψηλές επιδόσεις ή έχουν ​αυστηρούς περιορισμούς ως προς τον χρόνο εκτέλεσης ​τους, ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί ο Garbage Collector μπορεί να εισάγει μη αποδεκτή καθυστέρηση.
  
 +Περισσότερα για την λειτουργία του Garbage Collector και τις εναλλακτικές υλοποιήσεις μπορείτε να βρείτε [[http://​www.oracle.com/​webfolder/​technetwork/​tutorials/​obe/​java/​gc01/​index.html|εδώ]].
  
 |Προηγούμενο:​ [[:​java:​class_methods | Μέθοδοι της Κλάσης ]] | Επόμενο:​ [[:​java:​this_operator | Oι τελεστές this και super ]]| |Προηγούμενο:​ [[:​java:​class_methods | Μέθοδοι της Κλάσης ]] | Επόμενο:​ [[:​java:​this_operator | Oι τελεστές this και super ]]|
java/objects.txt · Last modified: 2018/02/16 16:03 by gthanos