java:exceptions_intro

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Next revision Both sides next revision
java:exceptions_intro [2015/03/02 17:07]
gthanos [Χειρισμός της εξαίρεσης σε υψηλότερο επίπεδο]
java:exceptions_intro [2015/03/03 06:08]
gthanos [Try - catch block]
Line 1: Line 1:
 ====== Τι είναι η εξαίρεση (Exception);​ ====== ====== Τι είναι η εξαίρεση (Exception);​ ======
  
-Όπως αναφέρει και το όνομα ​της συγκεκριμένης ενότητας, θα αναφερθούμε σε αντικείμενα τα οποία δημιουργούνται κατά την ροή εκτέλεσης ενός προγράμματος,​ όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο ή μη διαχειρίσιμο από το πρόγραμμα. Σε αυτές της περιπτώσεις παράγεται ένα νέο αντικείμενο που ονομάζεται "​εξαίρεση"​ (exception),​ με παράλληλη διακοπή της κανονικής ροής του προγράμματος μας. Ο προγραμματιστής καλείται να διαχειριστεί μέσα από επιπλέον κώδικα τις εξαιρέσεις αυτές, και ​να αντιμετωπίσει τα γεγονότα από τα οποία προέρχονται.+Σε αυτή την ενότητα θα αναφερθούμε σε αντικείμενα τα οποία δημιουργούνται κατά την ροή εκτέλεσης ενός προγράμματος,​ όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο ή μη διαχειρίσιμο από το πρόγραμμα. Σε αυτές της περιπτώσεις παράγεται ένα νέο αντικείμενο που ονομάζεται "​εξαίρεση"​ (exception),​ με παράλληλη διακοπή της κανονικής ροής του προγράμματος. Ο προγραμματιστής καλείται να διαχειριστεί μέσα από επιπλέον κώδικα τις πιθανές εξαιρέσεις,​ και ​κατ' ​επέκταση να διαχειριστεί ομαλά ​τα γεγονότα από τα οποία προέρχονται.
  
-Για να διασφαλίσουμε ​οτι το πρόγραμμά μας θα συνεχίσει την εκτέλεσή του ακόμη και αν συμβεί ένα απροσδόκητο γεγονός,​ χρησιμοποιούμε τον μηχανισμό ​της ​διαχείρισης των **εξαιρέσεων (exceptions)**. Το βασικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει η χρήση των εξαιρέσεων είναι το γεγονός ότι μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο σημείο του προγράμματος θα διαχειριστούμε την εξαίρεση που έχει προκύψει.+Για να διασφαλίσουμε ​ότι το πρόγραμμά μας θα συνεχίσει την εκτέλεσή του ακόμη και αν συμβεί ένα απροσδόκητο γεγονός,​ χρησιμοποιούμε τον μηχανισμό διαχείρισης των **εξαιρέσεων (exceptions)**. Το βασικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει η χρήση των εξαιρέσεων είναι το γεγονός ότι μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο σημείο του προγράμματος θα διαχειριστούμε την εξαίρεση που έχει προκύψει.
  
  
Line 37: Line 37:
 Τι θα συμβεί στο παραπάνω πρόγραμμα αν ο 2ος αριθμός που θα δώσει ο χρήστης είναι 0; Επίσης αν ο χρήστης δεν δώσει αριθμό σαν είσοδο αλλά γράμμα;​ Τι θα συμβεί στο παραπάνω πρόγραμμα αν ο 2ος αριθμός που θα δώσει ο χρήστης είναι 0; Επίσης αν ο χρήστης δεν δώσει αριθμό σαν είσοδο αλλά γράμμα;​
  
-Όπως καταλαβαίνουμε,​ θα πρέπει να προβλέψουμε όλες τις περιπτώσεις(ή τουλάχιστον τις πιο βασικές) στις οποίες ο χρήστης είτε απο λάθος είτε επειδή είναι κακόβουλος θα δώσει σαν είσοδο κάτι το οποίο δεν είναι σωστό και θα προκαλέσει πρόβλημα. +Όπως καταλαβαίνουμε,​ θα πρέπει να προβλέψουμε όλες τις περιπτώσεις (ή τουλάχιστον τις πιο βασικές) στις οποίες ο χρήστης είτε από λάθος είτε επειδή είναι κακόβουλος θα δώσει σαν είσοδο κάτι το οποίο δεν είναι σωστό και θα προκαλέσει πρόβλημα. ​Το παραπάνω παράδειγμα είναι ​ένα από τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν ​σε ένα πρόγραμμα ​και θα πρέπει να το καλύψουμε με σκοπό **να μην σταματήσει η εκτέλεση του προγράμματος**.
- +
-Προφανώς το παραπάνω παράδειγμα είναι ​μια μικρή κατηγορία των διαφόρων ​προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν και θα πρέπει να καλύψουμε με σκοπό **να μην σταματήσει η εκτέλεση του προγράμματος**.+
  
 Στο παραπάνω παράδειγμα συνεπώς,​ το σύστημα θα παράξει ένα αντικείμενο που θα περιγράφει το είδος του λάθους που συνέβη. Πρέπει εμείς με κάποιον τρόπο: Στο παραπάνω παράδειγμα συνεπώς,​ το σύστημα θα παράξει ένα αντικείμενο που θα περιγράφει το είδος του λάθους που συνέβη. Πρέπει εμείς με κάποιον τρόπο:
   - να λάβουμε αυτό το αντικείμενο   - να λάβουμε αυτό το αντικείμενο
   - να δούμε το λάθος που έχει προκύψει   - να δούμε το λάθος που έχει προκύψει
-  - να αντιμετωπίσουμε το λάθος έτσι ώστε το πρόγραμμά μας να επιστρέψει σε μια σωστή κατάσταση.+  - να αντιμετωπίσουμε το λάθος έτσι ώστε το πρόγραμμά μας να επιστρέψει σε μια ​"σωστή" ​κατάσταση.
  
 ====== Try - catch block ====== ====== Try - catch block ======
-Στην προηγούμενη υποενότητα αναφερθήκαμε συνοπτικά στο αντικείμενο της εξαίρεσης. ​Δεν αναφερθήκαμε ​όμως στον τρόπο με τον οποίο ​αντιμετωπίζουμε τις εξαιρέσεις και πως τις ​χειριζόμαστε.  +Στην προηγούμενη υποενότητα αναφερθήκαμε συνοπτικά στο αντικείμενο της εξαίρεσης. ​Εδώ ​θα δόυμε τον τρόπο με τον οποίο ​διαχειριζόμαστε τις εξαιρέσεις. ​
- +
-Τονίσαμε οτι η εξαίρεση είναι εκτός της καθορισμένης λειτουργίας του προγράμματος και όταν προκύπτουν δημιουργούν ένα γεγονός(event). Όπως και τα υπόλοιπα γεγονότα που υπάρχουν ​στην java έτσι και αυτό το γεγονός χρειάζεται έναν χειριστή που θα φροντίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όταν προκύψει ένα τέτοιο γεγονός.  +
 ==== Exception Handler ==== ==== Exception Handler ====
 Κάθε τμήμα του κώδικα που υπάρχει περίπτωση να πυροδοτήσει μια εξαίρεση θα πρέπει να την εμπερικλείουμε σε ένα try block. Το block αυτό του κώδικα θα περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης της κάθε πιθανής εξαίρεσης που μπορεί να προκύψει. Ο ορισμός του block είναι ο εξής: Κάθε τμήμα του κώδικα που υπάρχει περίπτωση να πυροδοτήσει μια εξαίρεση θα πρέπει να την εμπερικλείουμε σε ένα try block. Το block αυτό του κώδικα θα περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης της κάθε πιθανής εξαίρεσης που μπορεί να προκύψει. Ο ορισμός του block είναι ο εξής:
Line 104: Line 99:
 Όπως βλέπουμε έχουμε το προηγούμενο παράδειγμα,​ εμπλουτισμένο όμως με κώδικα διαχείρισης της διαίρεσης με το μηδέν. Ο κώδικας θα αναγνωρίσει ότι υπάρχει δημιουργείται ''​ArithmeticException''​ και συγκεκριμένα διαίρεση με το μηδέν και θα εκτυπώσει τα σχετικά μηνύματα. Όπως βλέπουμε έχουμε το προηγούμενο παράδειγμα,​ εμπλουτισμένο όμως με κώδικα διαχείρισης της διαίρεσης με το μηδέν. Ο κώδικας θα αναγνωρίσει ότι υπάρχει δημιουργείται ''​ArithmeticException''​ και συγκεκριμένα διαίρεση με το μηδέν και θα εκτυπώσει τα σχετικά μηνύματα.
  
-Παρακάτω δίνεται το παράδειγμα μία ​συνάρτησης ​που διαβάζει ένα αρχείο κειμένου και το επιστρέφει στη μορφή ενός String.+Παρακάτω δίνεται το παράδειγμα μία ​μεθόδου που διαβάζει ένα αρχείο κειμένου και το επιστρέφει στη μορφή ενός String.
  
 <code java WholeFileReader.java>​ <code java WholeFileReader.java>​
Line 308: Line 303:
  
 Στο παραπάνω παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει μια μέθοδο η οποία βγάζει ένα αντικείμενο απο μια stack και το επιστρέφει. Θέλουμε σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο στη stack και καλέσουμε pop να πυροδοτηθεί μια εξαίρεση. ​ Στο παραπάνω παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει μια μέθοδο η οποία βγάζει ένα αντικείμενο απο μια stack και το επιστρέφει. Θέλουμε σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο στη stack και καλέσουμε pop να πυροδοτηθεί μια εξαίρεση. ​
 +
 +Επανερχόμενοι στο παράδειγμα ανάγνωσης ενός αρχείου ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να δημιουργούμε μία εξαίρεση αν το αρχείο είναι άδειο, δηλ δεν περιέχει κανένα χαρακτήρα. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούμε ένα νέο τύπο εξαίρεσης με όνομα ''​EmptyFileException''​. ​
 +
 +<code java EmptyFileException.java>​
 +public class EmptyFileException extends java.lang.Exception {
 +}
 +</​code>​
 +
 +Στην συνέχεια εάν μετά την ολοκλήρωση διαβάσματος του αρχείου αντιληφθούμε ότι το αρχείο που διαβάσαμε ήταν κενό τότε το πρόγραμμα μας πετάει το παραπάνω Exception. Δείτε τον κώδικα.
 +<code java >
 +import java.io.*;
 +import java.lang.*;​
 +
 +public class WholeFileReader {
 +  ​
 +  public String readFile(String path) throws FileNotFoundException,​ EmptyFileException {
 +    FileReader fReader = null;
 +  ​
 +    try {
 +      File file = new File (path);
 +      fReader = new FileReader(file);​
 +      BufferedReader in = new BufferedReader(fReader);​
 +      String inputLine;
 +      StringBuffer strDocument = new StringBuffer();​
 +      try {
 +        while ((inputLine = in.readLine()) != null) {
 +          strDocument.append(inputLine);​
 +        }
 +        ​
 +      }
 +      catch(IOException ex) {
 +        System.out.println("​IOException occured while reading from file "​+path);​
 +        System.out.println("​Exiting..."​);​
 +        System.exit(1);​
 +      }
 +      if( strDocument.toString().isEmpty() ) {
 +         throw new EmptyFileException();​
 +      }
 +      return strDocument.toString();​
 +    }
 +    ​
 +    finally {
 +      if( fReader != null) {
 +        try {
 +          //​System.out.println("​Closing file"​);​
 +          fReader.close();​
 +        } 
 +        catch(IOException ex) {
 +          System.out.println("​IOException occured while reading from file "​+path);​
 +          System.out.println("​Exiting..."​);​
 +          System.exit(1);​
 +        }
 +      }
 +    }
 +    ​
 +  }
 +  ​
 +  public static void main(String args[]) {
 +    WholeFileReader wfr = new WholeFileReader();​
 +    try {
 +      System.out.println(wfr.readFile(args[0]) );
 +    }
 +    catch(IndexOutOfBoundsException ex) {
 +      System.out.println("​No file has been specified!\n"​);​
 +    }
 +    catch(FileNotFoundException ex) {
 +      System.out.println("​The specified file was not found at "+ args[0]);
 +    }
 +    catch(EmptyFileException ex) {
 +      System.out.println("​File is empty!!!"​);​
 +    }
 +  }
 +
 +}
 +</​code>​
  
  
java/exceptions_intro.txt · Last modified: 2019/04/20 05:02 by gthanos