User Tools

Site Tools


cpp:classes

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
cpp:classes [2020/04/12 15:08] – [Πεδία που περιγράφονται από κλάσεις] gthanoscpp:classes [Unknown date] (current) – external edit (Unknown date) 127.0.0.1
Line 31: Line 31:
 </code> </code>
  
-Η παραπάνω κλάση διαθέτει τα πεδία τύπου //int width, height// και τις μεθόδους //setWidth, setHeight, getWidth, getHeight//. Η κλάση δεν διαθέτει κατασκευαστή. Η δήλωση ''Rect rect;'' στη μέθοδο //main()// δημιουργεί ένα αντικείμενο με κλήση του //default// κατασκευαστή.+Η παραπάνω κλάση διαθέτει τα πεδία τύπου //int width, height// και τις μεθόδους //setWidth, setHeight, getWidth, getHeight//. Η κλάση δεν διαθέτει κατασκευαστή. Η δήλωση ''Rect rect;'' στη μέθοδο //main()// δημιουργεί ένα αντικείμενο με κλήση του //default// κατασκευαστή, ο οποίος δημιουργείται από τον //compiler//, λόγω της έλλειψης κατασκευαστή στον κώδικα.
  
 ===== Διάκριση μεταξύ δήλωσης της κλάσης και υλοποίησης της κλάσης ===== ===== Διάκριση μεταξύ δήλωσης της κλάσης και υλοποίησης της κλάσης =====
  
-Στο προηγούμενο παράδειγμα, η δήλωση της κλάσης και η υλοποίηση των μεθόδων (συναρτήσεων) της κλάσης βρίσκονται στο ίδιο αρχείο. Η δήλωση στο ίδιο αρχείο της κλάσης και των μεθόδων της δεν είναι συνήθης πρακτική. Αντ' αυτού, η δήλωση της κλάσης δηλώνεται σε ένα header file με το όνομα της κλάσης και  κατάληξη ''.hpp'' ή ''.h'', ενώ η υλοποίηση των μεθόδων σε ένα αρχείο ''.cpp'' με το ίδιο όνομα. Η κλάση //Rectangle// που αναφέρεται παραπάνω θα πρέπει να "σπάσει" σε δύο αρχεία ως εξής:+Στο προηγούμενο παράδειγμα, η δήλωση της κλάσης και η υλοποίηση των μεθόδων (συναρτήσεων) της κλάσης βρίσκονται στο ίδιο αρχείο. Η δήλωση στο ίδιο αρχείο της κλάσης και των μεθόδων της δεν είναι συνήθης πρακτική. Αντ' αυτού, η δήλωση της κλάσης δηλώνεται σε ένα header file με το όνομα της κλάσης και  κατάληξη ''.hpp'' ή ''.h'', ενώ η υλοποίηση των μεθόδων σε ένα αρχείο ''.cpp'' με το ίδιο όνομα. Η κλάση //Rectangle// που αναφέρεται παραπάνω θα πρέπει να χωριστεί σε δύο αρχεία ως εξής:
  
 <code cpp Rectangle.hpp> <code cpp Rectangle.hpp>
Line 61: Line 61:
 </code> </code>
  
-Ο λόγος που διακρίνουμε μία κλάση σε δήλωση και υλοποίηση είναι ότι η δήλωση της κλάσης μπορεί να χρειαστεί να συμπεριληφθεί μέσω μιας εντολής ''#include'' από περισσότερα του ενός αρχεία στο ίδιο πρόγραμμα. Η υλοποίηση όμως δεν θέλουμε να συμπεριληφθεί σε περισσότερα του ενός μεταγλωττισμένα αρχεία στο ίδιο πρόγραμμα, διότι ο linker στη συνέχεια θα διαμαρτύρεται ότι η ίδια συνάρτηση υπάρχει περισσότερες από μία φορές μέσα στο πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν είναι καλή πρακτική στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό να αποκαλύπτουμε στον προγραμματιστή-χρήστη της κλάσης της εσωτερική υλοποίηση της. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε "κρυφή" την υλοποίηση των μεθόδων σε ξεχωριστό αρχείο από τη δήλωση της κλάσης.+Ο λόγος που διακρίνουμε μία κλάση σε δήλωση και υλοποίηση είναι ότι η δήλωση της κλάσης πιθανόν να συμπεριληφθεί μέσω μιας εντολής ''#include'' από περισσότερα του ενός αρχεία στο ίδιο πρόγραμμα. Η υλοποίηση όμως δεν θέλουμε να συμπεριληφθεί σε περισσότερα του ενός μεταγλωττισμένα αρχεία, διότι ο linker στη συνέχεια θα διαμαρτύρεται ότι η ίδια συνάρτηση υπάρχει περισσότερες από μία φορές μέσα στο τελικό πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν είναι καλή πρακτική στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό να αποκαλύπτουμε στον προγραμματιστή-χρήστη της κλάσης της εσωτερική υλοποίηση της. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε "κρυφή" την υλοποίηση των μεθόδων σε ξεχωριστό αρχείο από τη δήλωση της κλάσης.
  
 <WRAP important 80% center round> <WRAP important 80% center round>
Line 96: Line 96:
 </code> </code>
  
-Οι δύο παραπάνω τρόποι ορισμού μιας μεθόδου της κλάσης είναι ισοδύναμοι με την διαφορά ότι η μέθοδος //setHeight// ορίζεται ως //inline// ακόμη και εάν η λέξη //inline// δεν αναφέρεται ρητά. Ο λόγος που η //setHeight// γίνεται //inline// είναι για να αποφευχθεί το πρόβλημα των περισσότερων του ενός ορισμών της ίδιας μεθόδου σε επιμέρους μεταγλωττισμένα αρχεία του ιδίου προγράμματος. Ο //compiler// προλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόβλημα κάνοντας την μέθοδο //inline//.+Οι δύο παραπάνω τρόποι ορισμού μιας μεθόδου της κλάσης είναι ισοδύναμοι με την διαφορά ότι η μέθοδος //setHeight// ορίζεται ως //inline// ακόμη και εάν η λέξη //inline// δεν αναφέρεται ρητά. Ο λόγος που η //setHeight// γίνεται //inline// είναι για να αποφευχθεί το πρόβλημα των περισσότερων του ενός ορισμών της ίδιας μεθόδου σε επιμέρους μεταγλωττισμένα αρχεία του ιδίου προγράμματος, μέσω της συμπερίληψης (#include) του αρχείου .hpp από περισσότερα του ενός αρχεία .cpp στο ίδιο πρόγραμμα. Ο //compiler// προλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόβλημα κάνοντας την μέθοδο //inline//.
  
-Για τον ορισμό της μεθόδου //setWidth// εκτός της κλάσης είναι απαραίτητη η χρήση του ονόματος της κλάσης ακολουθούμενη από το //scope operator// **Rectangle::**setWidth(int w). Η χρήση του //scope operator// εξασφαλίζει ότι η μέθοδος ανήκει στην κλάση και δεν αποτελεί αυτόνομη μέθοδο του προγράμματος.+Για τον ορισμό της μεθόδου //setWidth// εκτός της κλάσης είναι απαραίτητη η χρήση του ονόματος της κλάσης ακολουθούμενη από το //scope operator// **Rectangle::**setWidth(int w). Η χρήση του //scope operator// εξασφαλίζει ότι η μέθοδος ανήκει στην κλάση και δεν αποτελεί αυτόνομη συνάρτηση του προγράμματος.
  
 Παρατηρήστε ότι οι μέθοδοι //getWidth// και //getHeight// έχουν το προσδιοριστή **const** αμέσως μετά τη δήλωση τους. Ο προσδιοριστής //const// σε αυτή την περίπτωση, δηλώνει ότι η συγκεκριμένη συνάρτηση **δεν μεταβάλλει το αντικείμενο στο οποίο ανήκει**. Η χρήση του προσδιοριστή //const// αποτελεί α) προστασία προς τον προγραμματιστή που υλοποιεί τη μέθοδο, ώστε σε περίπτωση που προσπαθήσει να γράψει ένα πεδίο της κλάσης η μεταγλώττιση να αποτύχει εμφανίζοντας μήνυμα λάθους και β) δήλωση προς τους προγραμματιστές-χρήστες της κλάσης ότι η συγκεκριμένη συνάρτηση δεν θα μεταβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την κατάσταση του αντικειμένου. Παρατηρήστε ότι οι μέθοδοι //getWidth// και //getHeight// έχουν το προσδιοριστή **const** αμέσως μετά τη δήλωση τους. Ο προσδιοριστής //const// σε αυτή την περίπτωση, δηλώνει ότι η συγκεκριμένη συνάρτηση **δεν μεταβάλλει το αντικείμενο στο οποίο ανήκει**. Η χρήση του προσδιοριστή //const// αποτελεί α) προστασία προς τον προγραμματιστή που υλοποιεί τη μέθοδο, ώστε σε περίπτωση που προσπαθήσει να γράψει ένα πεδίο της κλάσης η μεταγλώττιση να αποτύχει εμφανίζοντας μήνυμα λάθους και β) δήλωση προς τους προγραμματιστές-χρήστες της κλάσης ότι η συγκεκριμένη συνάρτηση δεν θα μεταβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την κατάσταση του αντικειμένου.
Line 104: Line 104:
 ===== Πεδία που περιγράφονται από κλάσεις ===== ===== Πεδία που περιγράφονται από κλάσεις =====
  
-Εκτός από πεδία βασικού τύπου μπορούμε να έχουμε και πεδία κλάσεων των οποίων ο τύπος περιγράφεται από κλάσεις. Παράδειγμα μιας τέτοια κλάσης είναι το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο - κυβοειδές (κλάση Cuboid) το οποίο έχει ένα πεδίο τύπου Rectangle που ορίσαμε παραπάνω. +Εκτός από πεδία βασικού τύπου μπορούμε να έχουμε και πεδία κλάσεων των οποίων ο τύπος περιγράφεται από κλάσεις. Παράδειγμα μιας τέτοια κλάσης είναι το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο - κυβοειδές (κλάση Cuboid) το οποίο έχει ένα πεδίο τύπου Rectangle το οποίο ορίσαμε παραπάνω. 
  
 <code cpp Cuboid.hpp> <code cpp Cuboid.hpp>
cpp/classes.1586704108.txt.gz · Last modified: 2020/04/12 14:08 (external edit)