User Tools

Site Tools


cpp:stl:vector

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
Next revisionBoth sides next revision
cpp:stl:vector [2020/05/27 17:29] gthanoscpp:stl:vector [2020/05/29 11:02] – [Ανάθεση των περιεχομένων του vector από οποιοδήποτε άλλο container] gthanos
Line 3: Line 3:
 Πρόκειται για μία δομή πίνακα του οποίου η χωρητικότητα μεταβάλλεται δυναμικά με βάση τις ανάγκες αποθήκευσης του προγράμματος. Η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική της υφιστάμενης δομής δεδομένω που περιγράφει ένα //vector//. Παρατηρήστε ότι η χωρητικότητα ενός vector μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των αποθηκευμένων στοιχείων του. Πρόκειται για μία δομή πίνακα του οποίου η χωρητικότητα μεταβάλλεται δυναμικά με βάση τις ανάγκες αποθήκευσης του προγράμματος. Η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική της υφιστάμενης δομής δεδομένω που περιγράφει ένα //vector//. Παρατηρήστε ότι η χωρητικότητα ενός vector μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των αποθηκευμένων στοιχείων του.
  
-{{ :cpp:stl:vector01.png?400 |}}+{{ :cpp:stl:vector03.png?600 |}} 
 + 
 +**Σημείωση:** H δομή //vector// υποστηρίζει random access iterators.
  
 ===== Επίδοσης της δομής ===== ===== Επίδοσης της δομής =====
  
   * Η πράξη της ένθεσης ή της διαγραφής από τον τέλος του πίνακα έχει σταθερό κόστος **(O(1))**.    * Η πράξη της ένθεσης ή της διαγραφής από τον τέλος του πίνακα έχει σταθερό κόστος **(O(1))**. 
-  * Η πράξη της ένθεσης ή της διαγραφής από το μέσο ή την αρχή του πίνακα συνεπάγεται την μετακίνηση όλων των στοιχείων που βρίσκονται δεξιότερα κατά μία θέση και η επίδοσης της εξαρτάται από την θέση της ένθεσης ή της διαγραφής σε σχέση με το τέλος του πίνακα. Ο επιμερισμένος χρόνος της συγκεκριμένης πράξης είναι γραμμικός στο μέγεθος των αποθηκευμένων στοιχείων του πίνακα **(Ο(Ν))**.+  * Η πράξη της ένθεσης ή της διαγραφής από το μέσο ή την αρχή του πίνακα συνεπάγεται την μετακίνηση όλων των στοιχείων που βρίσκονται δεξιότερα κατά μία θέση και η επίδοση της εξαρτάται από την θέση της ένθεσης ή της διαγραφής σε σχέση με το τέλος του πίνακα. Ο επιμερισμένος χρόνος της συγκεκριμένης πράξης είναι γραμμικός στο μέγεθος των αποθηκευμένων στοιχείων του πίνακα **(Ο(Ν))**.
   * Η πράξη της αναζήτησης είναι γραμμική στο μέγεθος των στοιχείων του πίνακα **(Ο(Ν))**.   * Η πράξη της αναζήτησης είναι γραμμική στο μέγεθος των στοιχείων του πίνακα **(Ο(Ν))**.
  
-==== Ένθεση στον πίνακα ====+===== Πρόσβαση στα στοιχεία του πίνακα ===== 
 + 
 +Για τη συνάρτηση //vector// ισχύει η πρόσβαση μέσω των συναρτήσεων [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/operator[]/|operator[] ]] και [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/at|at]] στα υφιστάμενη στοιχεία του //container//.  
 + 
 +<code cpp vector_access.cpp> 
 +#include <iostream> 
 +#include <vector> 
 +using namespace std; 
 + 
 +int main () { 
 +  vector<int> v(4); 
 +  cout << "size: " << v.size() << endl; 
 +  cout << "capa: " << v.capacity() << endl; 
 + 
 +  try { 
 +    v.at(3) = 600; 
 +    cout << "v[3]:" << v.at(3) << endl; 
 +    v.at(4) = 1; 
 +    cout << "v[4]:" << v.at(4) << endl; 
 +  } catch(std::out_of_range& ex) { 
 +    cout << ex.what() << endl; 
 +  } 
 +
 +</code> 
 + 
 +===== Ένθεση στον πίνακα =====
  
 Όπως προαναφέρθηκε, η κλάση [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/|vector]] παρέχει την δυνατότητα ένθεσης και διαγραφής στοιχείων, ώστε το μέγεθος των αποθηκευμένων στοιχείων του //vector// να μεταβάλλεται. Πιο συγκεκριμένα, η ένθεση μπορεί να γίνει μέσω των συναρτήσεων [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/insert/|insert]] (ένθεση σε οποιαδήποτε θέση του πίνακα μέσω ενός iterator) και [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/push_back|push_back]] ένθεση στο τέλος του πίνακα [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/push_back|push_back]]. Όπως προαναφέρθηκε, η κλάση [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/|vector]] παρέχει την δυνατότητα ένθεσης και διαγραφής στοιχείων, ώστε το μέγεθος των αποθηκευμένων στοιχείων του //vector// να μεταβάλλεται. Πιο συγκεκριμένα, η ένθεση μπορεί να γίνει μέσω των συναρτήσεων [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/insert/|insert]] (ένθεση σε οποιαδήποτε θέση του πίνακα μέσω ενός iterator) και [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/push_back|push_back]] ένθεση στο τέλος του πίνακα [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/push_back|push_back]].
Line 71: Line 98:
 </code> </code>
  
-Παρατηρήστε ότι κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει μεγένθυση του πίνακα (re-allocation) η χωρητικότητα διπλασιάζεται. Το παραπάνω εξασφαλίζει οτι το επιμέρισμένο κόστος αντιγραφής για κάθε re-allocation είναι σταθερό Ο(1) (δες σχετικά την ανάλυση της επίδοσης του ανακατακερματισμού στο βιβλίο των Δομών Δεδομένων του κ. Μποζάνη).+Παρατηρήστε ότι κάθε φορά που γεμίζει ο πίνακας (δηλαδή size()==capacity()), η χωρητικότητα toy πίνακα διπλασιάζεται. Ο διπλασιασμός εξασφαλίζει οτι το επιμέρισμένο κόστος αντιγραφής για κάθε μεγένθυση είναι σταθερό Ο(1), μην αλλάζοντας την επίδοση της δομής (δες σχετικά την ανάλυση της επίδοσης του ανακατακερματισμού στο βιβλίο των Δομών Δεδομένων του κ. Μποζάνη).
  
-==== Διαγραφή των περιεχομένων του πίνακα ====+===== Διαγραφή των περιεχομένων του πίνακα =====
  
 Η διαγραφή των περιεχομένων ενός της κλάσης //vector// μπορεί να γίνει μέσω της μεθόδου [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/erase/|erase]], η οποία έχει τις εξής δύο παραλλαγές: Η διαγραφή των περιεχομένων ενός της κλάσης //vector// μπορεί να γίνει μέσω της μεθόδου [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/erase/|erase]], η οποία έχει τις εξής δύο παραλλαγές:
Line 108: Line 135:
      
   while(ints.size() > 0) {   while(ints.size() > 0) {
-    auto pos = ints.begin() + ints.size()/2 - 1;  +    auto middle = ints.begin() + ints.size()/2 - 1;  
-    ints.erase(pospos+2);         // erase the two middle elements at every step.+    ints.erase(middlemiddle+2);    // erase position middle, middle+1
     print(ints);     print(ints);
   }   }
 } }
- 
 </code> </code>
 +
 +<WRAP tip center round 80%>
 +Παρατηρήστε ότι η εγγραφή ''auto middle = ints.begin() + ints.size()/2 - 1;'' προσθέτει τον ακέραιο ''ints.size()/2+1'' στον iterator ''ints.begin()''
 +Ο λόγος που μεταγλωττίζεται και λειτουργεί επιτυχώς η παραπάνω δήλωση είναι ότι η κλάση //vector// επιτρέπει τη χρήση //Random Access Iterators//.
 +</WRAP>
  
 <code cpp vector_erase_02.cpp> <code cpp vector_erase_02.cpp>
Line 170: Line 201:
   print(ints);   print(ints);
      
-  while(ints.size() > 0) { +  ints.erase(ints.begin(), ints.end());    // erase everything! 
-    ints.erase(ints.begin(), ints.end());    // erase everything! +  print(ints);                             // vector is empty
-    print(ints); +
-  }+
 } }
 </code> </code>
 +
 +<WRAP important 80% center round>
 +**Σημείωση:** H κλάση //vector// υποστηρίζει τις συναρτήσεις [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/push_back/|push_back]] για ένθεση στο τέλος του πίνακα και [[http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/pop_back/|pop_back]] για διαγραφή του τελευταίου στοιχείου του πίνακα. 
 +
 +Αποτελεί γενικότερο κανόνα της STL ότι παρέχει εξειδικευμένες συναρτήσεις για ένθεση και διαγραφή στην αρχή ή/και στο τέλος της δομής μόνο εάν η δομή υποστηρίζει τη γρήγορη ένθεση/διαγραφή στην αρχή ή/και στο τέλος αυτής.
 +</WRAP>
 +
  
  
cpp/stl/vector.txt · Last modified: 2023/05/29 19:12 by gthanos