User Tools

Site Tools


cpp:stl:containers

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
Next revisionBoth sides next revision
cpp:stl:containers [2020/05/29 08:25] – [Αντιγραφή των στοιχείων προς ένθεση μέσα σε ένα Container] gthanoscpp:stl:containers [2020/05/29 15:47] – [Standard Template Library (STL)] gthanos
Line 1: Line 1:
-====== Standard Template Library (STL) ====== 
- 
-H //Standard Template Libray (STL)// είναι βιβλιοθήκη της C++ που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της //stardard// βιβλιοθήκης της γλώσσας. Αποτελείται από κλάσεις για προσωρινή αποθήκευση πληροφορίας σε ένα πρόγραμμα που ονομάζονται //containers//, κλάσεις για διάτρεξη των //containers// (ονομάζονται //iterators//) και αλγορίθμους. Οι αλγόριθμοι είναι συναρτήσεις που κατά κανόνα λειτουργούν με την βοήθεια των //iterators// πάνω στους διαθέσιμους //containers//. 
- 
-Βασικό χαρακτηριστικό της //STL// είναι ότι οι κλάσεις (//containers// και //iterators//) και οι συναρτήσεις των αλγορίθμων είναι γενικευμένες, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια σε οποιονδήποτε τύπο δεδομένων. Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποιούν [[cpp:templates|templates]]. 
  
 ===== STL Containers ===== ===== STL Containers =====
Line 104: Line 99:
 ==== Προσδιορισμός εύρους στοιχείων ==== ==== Προσδιορισμός εύρους στοιχείων ====
  
-Όταν στην STL προσδιορίζεται ένα εύρος στοιχείων εντός ενός //container// μεταξύ των υποτιθέμενων θέσεων //**start**// και //**stop**// (προσδιορίζονται πάντοτε από //iterators//) το διάστημα το οποιό υπολογίζεται είναι από //**start**// (συμπεριλαμβανομένου) έως και //**stop**// (μη συμπεριλαμβανομένου). Δείτε το παρακάτω παράδειγμα, όπου αντιγράφονται τα περιεχόμενα του πίνακα //array// αρχικά στον πίνακα //myarray// και στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά στη λιστα //mylist//.+Όταν στην STL προσδιορίζεται ένα εύρος στοιχείων εντός ενός //container// μεταξύ των υποτιθέμενων θέσεων //**start**// και //**stop**//οι θέσεις αυτές προσδιορίζονται πάντοτε από //iterators//)το διάστημα το οποιό υπολογίζεται είναι από //**start**// (συμπεριλαμβανομένου) έως και //**stop**// (μη συμπεριλαμβανομένου), ισοδύναμα: **[start, stop)**. Η παρακάτω εικόνα περιγράφει το διάστημα μεταξύ των θέσεων //start=1// και //stop//=6 ενός πίνακα. Το προσδιορισθέν διάστημα είναι από //start// έως και //stop-1//, δηλαδή από 1 έως και 5 (με πράσινο χρώμα). 
 + 
 +{{  :cpp:stl:stl_range.png?400  |}} 
 + 
 +Δείτε το παρακάτω παράδειγμα, όπου αντιγράφονται τα περιεχόμενα του πίνακα //array// αρχικά στον πίνακα //myarray// και στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά στη λιστα //mylist//.
  
 <code cpp int_copy.cpp> <code cpp int_copy.cpp>
 #include <iostream>     // std::cout #include <iostream>     // std::cout
-#include <algorithm>    // std::copy 
 #include <list>         // std::list #include <list>         // std::list
 #include <array>        // std::array #include <array>        // std::array
-#include "Student.hpp" 
 #define SIZE 10 #define SIZE 10
  
Line 124: Line 121:
   for (std::array<int,SIZE>::iterator it = myarray.begin(); it!=myarray.end(); ++it)   for (std::array<int,SIZE>::iterator it = myarray.begin(); it!=myarray.end(); ++it)
     std::cerr << ' ' << *it;     std::cerr << ' ' << *it;
-  std::cerr << std::endl;+  std::cerr << std::endl;                                               // myarray: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
      
   std::list<int> mylist;   std::list<int> mylist;
-  mylist.assign(myarray.cbegin(), myarray.cbegin() + 3);+  mylist.assign(myarray.cbegin() + 1, myarray.cbegin() + 4);
   std::cerr << "mylist contains:";   std::cerr << "mylist contains:";
   for (std::list<int>::iterator it = mylist.begin(); it!=mylist.end(); ++it)   for (std::list<int>::iterator it = mylist.begin(); it!=mylist.end(); ++it)
     std::cerr << ' ' << *it;     std::cerr << ' ' << *it;
-  std::cerr << std::endl;+  std::cerr << std::endl;                                               // mylist: 2 3 4
      
   return 0;   return 0;
Line 138: Line 135:
  
 <WRAP tip 80% center round> <WRAP tip 80% center round>
-Η μέθοδος [[http://www.cplusplus.com/reference/list/list/assign/|assign]] δημιουργεί ένα αντίγραφο των περιεχομένων ξεκινώντας από το πρώτο όρισμα (συμπεριλαμβανομένου) έως και το δεύτερο όρισμα (μη συμπεριλαμβανομένου). Στο παραπάνω παράδειγμα ξεκινά από τη θέση του πίνακα (myarray.cbegin()) έως και τη θέση (myarray.cbegin()+2). Η θέση myarray.cbegin()+που είναι το 2ο όρισμα δεν περιλαμβάνεται στο διάστημα.+Η μέθοδος [[http://www.cplusplus.com/reference/list/list/assign/|assign]] δημιουργεί ένα αντίγραφο των περιεχομένων ξεκινώντας από το πρώτο όρισμα (συμπεριλαμβανομένου) έως και το δεύτερο όρισμα (μη συμπεριλαμβανομένου). Στο παραπάνω παράδειγμα ξεκινά από τη θέση του πίνακα (myarray.cbegin()+1) έως και τη θέση (myarray.cbegin()+3). Η θέση myarray.cbegin()+που είναι το 2ο όρισμα δεν περιλαμβάνεται στο διάστημα.
 </WRAP> </WRAP>
  
-Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, οι //iterators// της //STL// διατρέχουν οποιαδήποτε δομή από τη θέση //begin()// (δείκτης στην πρώτη θέση περιεχομένων του //container//) έως //end()// (δείκτης αμέσως μετά την τελευταία θέση περιεχομένων του //container//). +Σε αναλογία μετα παραπάνω, όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι //iterators// της //STL// διατρέχουν οποιαδήποτε δομή από τη θέση //begin()// (δείκτης στην πρώτη θέση περιεχομένων του //container//) έως //end()// (δείκτης αμέσως μετά την τελευταία θέση περιεχομένων του //container//).
- +
  
cpp/stl/containers.txt · Last modified: 2022/05/26 16:49 by gthanos