User Tools

Site Tools


cpp:object_creation

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
Next revisionBoth sides next revision
cpp:object_creation [2017/04/20 09:06] – [Δημιουργία και ανάθεση αντικειμένων σε δείκτες] gthanoscpp:object_creation [2017/05/10 05:06] – [Άλλοι τρόποι κλήσης του κατασκευαστή της κλάσης] gthanos
Line 2: Line 2:
  
 Η δημιουργία αντικειμένων γίνεται με κλήση του αντίστοιχου κατασκευαστή ως εξής: Η δημιουργία αντικειμένων γίνεται με κλήση του αντίστοιχου κατασκευαστή ως εξής:
-<code c++> +<code c++ Rectangle.cpp
-Rectangle rect1(3,4); +#include <iostream> 
-Rectangle rect2(5); +using namespace std; 
-Rectangle rect3;+ 
 +class Rectangle { 
 +  private: 
 +    int width, height; 
 +  public: 
 +    Rectangle(int w, int h); 
 +    Rectangle(int s); 
 +    Rectangle(); 
 +    int getWidth() const; 
 +    int getHeight() const; 
 +    void setWidth(int w); 
 +    void setHeight(int h); 
 +}; 
 + 
 +Rectangle::Rectangle(int w, int h): width(w), height(h) {} 
 +Rectangle::Rectangle(int s) : width(s), height(s) {} 
 +Rectangle::Rectangle(): width(0), height(0) {} 
 + 
 +int Rectangle::getWidth() const { return width;} 
 +int Rectangle::getHeight() const { return height;} 
 +void Rectangle::setWidth(int w) { width = w; } 
 +void Rectangle::setHeight(int h) { height = h; } 
 + 
 +int main() { 
 +  Rectangle rect1(3,4); 
 +  Rectangle rect2(5); 
 +  Rectangle rect3; 
 +}
 </code> </code>
  
-Ο παραπάνω κώδικας δημιουργεί 3 αντικείμενα της κλάσης //Rectangle// το αντικείμενο //rect1// με πλευρές 3 και 4, το //rect2// με πλευρές κοινού μήκους 5 και το αντικείμενο //rect3// που λαμβάνει τυχαίες τιμές. +Ο παραπάνω κώδικας δημιουργεί 3 αντικείμενα της κλάσης //Rectangle// το αντικείμενο //rect1// με πλευρές 3 και 4, το //rect2// με πλευρές κοινού μήκους 5 και το αντικείμενο //rect3// που έχει μηδενικές τιμές. 
  
 <WRAP center round tip 80%> <WRAP center round tip 80%>
Line 18: Line 45:
 </WRAP> </WRAP>
  
-===== Άλλοι τρόποι κλήσης του κατασκευαστή της κλάσης =====+===== Εναλλακτικοί τρόποι κλήσης του κατασκευαστή της κλάσης =====
  
 Εκτός από την χρήση παρενθέσεων για την κλήση του καστασκευαστή της κλάσης όταν αυτός έχει ορίσματα υπάρχουν οι παρακάτω επιπλέον τρόποι κλήσης κατασκευαστών: Εκτός από την χρήση παρενθέσεων για την κλήση του καστασκευαστή της κλάσης όταν αυτός έχει ορίσματα υπάρχουν οι παρακάτω επιπλέον τρόποι κλήσης κατασκευαστών:
Line 69: Line 96:
  
  
-====== Δημιουργία και ανάθεση αντικειμένων σε δείκτες ======+====== Χρόνος ζωής των αντικειμένων - Δημιουργία και ανάθεση αντικειμένων στο heap ======
  
-Τα αντικείμενα που φτιάξαμε μέχρι τώρα αποθηκεύονται μέσα στη στοίβα της συνάρτησης που καλεί τον κατασκευαστή της. Τα αντικείμενα αυτά έχουν χρόνο ζωής όσο εκτελείται η συγκεκριμένη συνάρτηση και η στοίβα της είναι ενεργή. Μόλις επιστρέψουμε από την συνάρτηση που δημιουργεί το οποιοδήποτε αντικείμενο, αυτό καταστρέφεται αυτόματα. Εάν συντρέχουν λόγοι εκκαθάρισης μνήμης ή περιγραφέων αρχείων οφείλουμε να ορίσουμε καταστροφέα για τη συγκεκριμένη κλάση.+Τα αντικείμενα που φτιάξαμε μέχρι τώρα αποθηκεύονται μέσα στη στοίβα (//stack//της συνάρτησης που καλεί τον κατασκευαστή της. Τα αντικείμενα αυτά έχουν χρόνο ζωής όσο εκτελείται η συγκεκριμένη συνάρτηση και η στοίβα της είναι ενεργή. Μόλις επιστρέψουμε από την συνάρτηση που δημιουργεί το οποιοδήποτε αντικείμενο, αυτό καταστρέφεται αυτόματα. Εάν συντρέχουν λόγοι εκκαθάρισης μνήμης ή περιγραφέων αρχείων οφείλουμε να ορίσουμε καταστροφέα για τη συγκεκριμένη κλάση
 + 
 +Παρακάτω δίνεται ο κώδικας της συνάρτησης //foo// η οποία δημιουργεί ένα πίνακα από δύο αντικείμενα τύπου //Rectangle//. Τα αντικείμενα δημιουγούνται στο //stack// της διεργασίας που εκτελείται και έχουν χρόνο ζωής όσο διαρκεί ο εκτέλεσης της συνάρτησης //foo//. Μετά την έξοδο από την //foo// τα αντικείμενα //rect[0]// και //rect[1]// καταστρέφονται.
  
 <code cpp foo.cpp> <code cpp foo.cpp>
Line 91: Line 120:
 </code> </code>
  
-Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλουμε να ορίσουμε ένα αντικείμενο το οποίο θα παραμείνει και μετά την έξοδο από τη συνάρτηση που το δημιούργησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να ορίσουμε ένα δείκτη προς το αντικείμενο και να το αρχικοποιήσουμε με τη βοήθεια του τελεστή //new//Ο τελεστής //new// έχει την δυνατότητα να δεσμεύσει τον απαραίτητο χώρο στο //heap// και να καλέσει τον κατασκευαστή για το αντικείμενο που θα δημιουργηθεί. Παρακάτω βλέπετε ένα παράδειγμα όπου η συνάρτηση //foo// επιστρέφει ένα αντικείμενο της κλάσης //Rectangle//.+Ακολουθεί το σχηματικό διάγραμμα του //stack// της διεργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεσης της συνάρτησης //foo//. 
 + 
 +{{ :cpp:cppstackonly.png | Σχηματικό διάγραμμα του stack της διεργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεσης της συνάρτησης foo}} 
 + 
 +Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλουμε να ορίσουμε ένα αντικείμενο το οποίο θα παραμείνει και μετά την έξοδο από τη συνάρτηση που το δημιούργησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να ορίσουμε ένα δείκτη προς το αντικείμενο και να το αρχικοποιήσουμε με τη βοήθεια του τελεστή //new//Μέσω του τελεστή //new// έχουμε την δυνατότητα να δεσμεύσουμε τον απαραίτητο χώρο στο //heap// και παράλληλα να καλέσουμε τον κατάλληλο κατασκευαστή του αντικειμένου για την αρχικοποίηση του. Παρακάτω βλέπετε ένα παράδειγμα όπου η συνάρτηση //foo// επιστρέφει ένα αντικείμενο της κλάσης //Rectangle//.
  
 <code cpp foo.cpp> <code cpp foo.cpp>
Line 108: Line 141:
   cout << "x: " << x << ", y: " << y << endl;   cout << "x: " << x << ", y: " << y << endl;
   cout << "area : " << rect->getArea() << endl;   cout << "area : " << rect->getArea() << endl;
 +  delete rect;
 } }
 </code> </code>
  
- όπως παρακάτω:+Ακολουθεί το σχηματικό διάγραμμα του //stack// και του //heap// της διεργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεσης της συνάρτησης //foo//. 
 + 
 +{{ :cpp:cppstackheap.png | Σχηματικό διάγραμμα του stack και του heap της διεργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεσης της συνάρτησης foo}} 
 + 
 +===== Παράδειγμα αρχικοποίησης δεικτών ===== 
 + 
 +Παρακάτω δίνεται ένα παράδειγμα αρχικοποίησης των τριών δεικτών r1, r2, r3 τύπου //Rectangle//, οι οποίοι αρχικοποιούνται ως εξής: 
 +  - ο δείκτης //r1// δείχνει στο αντικείμενο rect. 
 +  - ο δείκτης //r2// δείχνει σε ένα αντικείμενο που αρχικοποιείται στο //heap//. 
 +  - ο δείκτης //r3// δείχνει σε ένα πίνακα από αντικείμενα που αρχικοποιείται επίσης στο //heap//. 
 +  - για τα //r2, r3// είμαστε υποχρεωμένοι να ελευθερώσουμε τη μνήμη που δεσμεύτηκε στο //heap// κατά τη δημιουργία των αντικειμένων. 
 + 
 +<code cpp RectangleUsage.cpp> 
 +#include <iostream> 
 +using namespace std; 
 +#include "Rectangle.cpp"
  
-<code cpp> 
 int main() { int main() {
   Rectangle rect{3, 4};   Rectangle rect{3, 4};
Line 130: Line 178:
 }  }
 </code> </code>
-===== Κατασκευαστές αντιγραφείς =====+
  
cpp/object_creation.txt · Last modified: 2021/05/07 06:22 (external edit)