User Tools

Site Tools


cpp:function_try_blocks

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revisionPrevious revision
Next revision
Previous revision
Last revisionBoth sides next revision
cpp:function_try_blocks [2019/05/06 19:53] – [Exception που συμβαίνουν στον κατασκευαστή της προγόνου κλάσης] gthanoscpp:function_try_blocks [2022/05/23 06:04] – [Function Try Blocks] gthanos
Line 32: Line 32:
  
 Name& Name::operator=(const Name& a) { Name& Name::operator=(const Name& a) {
 +  cout << "--- Operator= ---\n";
   if(name != nullptr)    if(name != nullptr) 
     free(name);     free(name);
Line 41: Line 42:
 και την κλάση //Person// η οποία περιγράφει έναν άνθρωπο. Η κλάση διαθέτει τα εξής δύο πεδία: και την κλάση //Person// η οποία περιγράφει έναν άνθρωπο. Η κλάση διαθέτει τα εξής δύο πεδία:
 <code cpp>  <code cpp> 
-  Name* firstname;  // pointer  +  Name* firstname;  // pointer to Name 
-  Name lastname;+  Name lastname;    // Name
 </code> </code>
  
-Επιπλέον ο κατασκευαστή της κλάση Person παράγει ένα //exception// τύπου //BadName//. Η κλάσεις //BadName// και //Person// περιγράφονται παρακάτω: +Επιπλέον ο κατασκευαστή της κλάση Person παράγει ένα //exception// τύπου //BadName//. Η κλάσεις //Person// και //BadName// περιγράφονται παρακάτω:
- +
-<code cpp BadName.hpp> +
-class BadName : public std::exception { +
-public: +
-  const char* what() { +
-    return "BadName"; +
-  } +
-}; +
-</code>+
  
 <code cpp Person.hpp> <code cpp Person.hpp>
Line 81: Line 73:
   delete firstname;   delete firstname;
 } }
 +</code>
 +
 +<code cpp BadName.hpp>
 +class BadName : public std::exception {
 +public:
 +  const char* what() {
 +    return "BadName";
 +  }
 +};
 </code> </code>
  
 Εάν μεταγλωττίσουμε και εκτελέσουμε την παρακάτω συνάρτηση //main// ο κώδικας εκτυπώνει τα εξής: Εάν μεταγλωττίσουμε και εκτελέσουμε την παρακάτω συνάρτηση //main// ο κώδικας εκτυπώνει τα εξής:
-<code cpp main.cpp>+<code cpp CreatePerson.cpp>
 #include <iostream> #include <iostream>
 using namespace std; using namespace std;
Line 106: Line 107:
 Name destructor: Snow Name destructor: Snow
 Name destructor: Snow Name destructor: Snow
-Occured: BadName+Exception occured: BadName
 </code> </code>
  
-Από τις εκτυπώσεις, παρατηρούμε ότι καταστρέφεται το αντικείμενο //lastname//, αλλά όχι και το αντικείμενο //firstname//. Ο λόγος είναι ότι δημιουργηθεί ένα //exception// στον κατασκευαστή, __δεν καλείται ποτέ ο καταστροφέας της κλάσης__. Καταστρέφονται αυτόματα όλα τα αντικείμενα που έχουν δεσμευτεί στο //stack//, και λαμβάνει χώρα η διαδικασία του //stack unwinding// που είδαμε σε προηγούμενη παράγραφο.+Από τις εκτυπώσεις, παρατηρούμε ότι καταστρέφεται το αντικείμενο //lastname//, αλλά όχι και το αντικείμενο //firstname//. Ο λόγος είναι ότι δημιουργηθεί ένα //exception// στον κατασκευαστή, __δεν καλείται ποτέ ο καταστροφέας της κλάσης__. Καταστρέφονται αυτόματα όλα τα αντικείμενα που έχουν δεσμευτεί στο //stack//, και λαμβάνει χώρα η διαδικασία του //[[cpp:stack_unwinding|stack unwinding]]//.
  
-Ως εκ τούτου, δεν καταστρέφονται τα αντικείμενα που είναι δεσμευμένα στο //heap// και γενικότερα //resources// που περιμένουμε να απελευθερωθούν στον καταστροφέα της κλάσης.+Ως εκ τούτου, δεν καταστρέφονται τα αντικείμενα που είναι δεσμευμένα στο //heap// και γενικότερα τα //resources// που περιμένουμε να απελευθερωθούν στον καταστροφέα της κλάσης.
  
 <WRAP tip 80% center round> <WRAP tip 80% center round>
-Ο λόγος που εκτυπώνεται 2 φορές το μήνυμα **"Name destructor: Snow"**, είναι διότι δημιουργούνται δύο αντικείμενα τύπου Name, ένα κατά την αρχικοποίηση του αντικειμένου //Person// και ένα στον κατασκευαστή της κλάσης στη γραμμή ''lastname = Name(last);''+Ο λόγος που εκτυπώνεται 2 φορές το μήνυμα **"Name destructor: Snow"**, είναι διότι δημιουργούνται δύο αντικείμενα τύπου Name, ένα κατά την αρχικοποίηση του αντικειμένου //Person// (με τη βοήθεια του //default constructor//)και ένα στον κατασκευαστή της κλάσης στη γραμμή ''lastname = Name(last);''
 </WRAP> </WRAP>
  
Line 130: Line 131:
 } }
 catch(BadName& ex) { catch(BadName& ex) {
-  cout << "--> firstname deleted!" << endl;+  cout << "\n--> firstname deleted!" << endl;
   delete firstname;   delete firstname;
 } }
Line 142: Line 143:
 Name constructor: John Name constructor: John
 Name constructor: Snow Name constructor: Snow
 +--- Operator= ---
 Name destructor: Snow Name destructor: Snow
 Name destructor: Snow Name destructor: Snow
 +
 --> firstname deleted! --> firstname deleted!
 Name destructor: John Name destructor: John
-Occured: BadName+Exception occured: BadName
 </code> </code>
  
-<WRAP tip 80% center round> +<WRAP important 80% center round> 
-Παρατηρήστε ότι αν και εκτελείται ο κώδικας μέσα στο //catch block//, η εξαίρεση "μεταφέρεται" και στη συνάρτηση //main///. Ο λόγος είναι ότι η εξαίρεση, αναπαράγεται αυτόματα στο τέλος του //catch block//. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι να κάνετε //throw// μία νέα εξαίρεση, διαφορετικού τύπου.+Παρατηρήστε ότι αν και εκτελείται ο κώδικας μέσα στο //catch block//, η εξαίρεση "μεταφέρεται" και στη συνάρτηση //main//. Ο λόγος είναι ότι η εξαίρεση, **αναπαράγεται αυτόματα** στο τέλος του //catch block//. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι να κάνετε //throw// μία νέα εξαίρεση, διαφορετικού τύπου.
 </WRAP> </WRAP>
  
Line 169: Line 172:
 </code> </code>
  
-Εάν επιθυμούμε να "πιάσουμε" την εξαίρεση εντός του κατασκευαστή της κλάσης //Student// θα πρέπει να κρατήσουμε τον κατασκευαστή της κλάσης //Person// στην αρχική του μορφή και να ξαναγράψουμε τον κατασκευαστή:+Εάν επιθυμούμε να "πιάσουμε" την εξαίρεση εντός του κατασκευαστή της κλάσης //Student// και όχι εντός της //Person//, θα πρέπει να κρατήσουμε τον κατασκευαστή της κλάσης //Person// στην αρχική του μορφή (πριν την τελευταία αλλαγή) και να ξαναγράψουμε τον κατασκευαστή της κλάσης //Student// ως εξής:
  
 <code cpp Student.hpp> <code cpp Student.hpp>
Line 187: Line 190:
 </code> </code>
  
-Η παραπάνω σύνταξη επιτρέπει να πιάσουμε το exception που συμβαίνει στον κατασκευαστή της προγόνου κλάσης. Και εδώ το //exception// θα αναπαραχθεί σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυσαν και στο προηγούμενο παράδειγμα. Παρατηρήστε ότι δεν εκτυπώνεται ποτέ το μήνυμα **"Student constructor"** του κατασκευαστή. Γιατί?+Η παραπάνω σύνταξη επιτρέπει να πιάσουμε το exception που συμβαίνει στον κατασκευαστή της προγόνου κλάσης. Και εδώ το //exception// θα αναπαραχθεί σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυσαν και στο προηγούμενο παράδειγμα.  
 + 
 +<WRAP tip 80% center round> 
 +Παρατηρήστε ότι δεν εκτυπώνεται ποτέ το μήνυμα **"Student constructor"** του κατασκευαστή. Γιατί? 
 +</WRAP>
  
-Η μέθοδος main για δίνεται παρακάτω:+Η μέθοδος //main// δίνεται παρακάτω:
  
 <code cpp main.cpp> <code cpp main.cpp>
cpp/function_try_blocks.txt · Last modified: 2022/05/23 06:05 by gthanos